Dňa 26.09.2022 sa za účasti predsedu úradu Andreja Jurisa uskutočnilo na pôde ÚRSO pracovné stretnutie v rámci Study visit predstaviteľov orgánu štátnej správy Palestíny - PENRA (Palestínsky úrad pre energetiku a prírodné zdroje). ÚRSO tak v pozícii vedúceho partnera, spoločne s partnerskými inštitúciami z Talianska a Grécka, pokračuje v napĺňaní zámerov twinningového projektu EÚ, zameraného na poskytovanie odbornej pomoci a budovanie kapacít na energetiku zameraných orgánov štátnej správy Palestíny.
f Zobraziť galériu

Palestínsku delegáciu privítal v Bratislave predseda úradu Andrej Juris. Vyzdvihol doterajšie pozitívne ohlasy na úroveň twinningovej spolupráce z oboch strán - tímu odborníkov zo Slovenskej republiky sa darí poskytovať Palestíne potrebné odborné konzultácie a vedenie pri zámere zlepšiť ich trh s energiou, pričom je zároveň táto spolupráca v súčasnej náročnej energetickej situácii vo svete obohatením pre obe strany: „Po viac ako pol roku vzájomnej spolupráce vidíme veľký potenciál našich partnerov v Palestíne z hľadiska vedomostí i praktických riešení ich problémov,“ zdôraznil predseda ÚRSO.

Mr. Husam Kittaneh, riaditeľ finančného oddelenia PENRA zase zdôraznil dôležitosť projektu pre reštrukturalizáciu a rozvoj palestínskeho energetického sektora, vrátane právnych, legislatívnych, regulačných a inštitucionálnych aspektov, prostredníctvom jasnej strategickej vízie rozvoja energetiky na úroveň, ktorá zodpovedá požiadavkám ekonomického a priemyselného rozvoja.

Mr. Husam Kittaneh: „Som presvedčený, že aj táto pracovná návšteva v Slovenskej republike prispeje k tomu, že vďaka twinningovému projektu sa podarí poskytnúť Palestíne cenné rady, ako zlepšiť trh s energiou, ako posilniť kompetencie prijímajúcich inštitúcií a zabezpečiť ich realistické uplatňovanie a ako sa vyhnúť zbytočným nedostatkom pri rozvoji palestínskeho energetického sektora.“

Experti ÚRSO pripravili pre palestínsku delegáciu viacero odborných prezentácii, ktoré im poskytli široký prehľad o pôsobnosti a praktickom výkone regulácie zo strany slovenského regulátora. V rámci ďalšieho programu pracovnej návštevy, v dňoch od 24.09.2022 do 01.10.2022, predstavitelia ÚRSO pre palestínsku delegáciu zorganizovali ďalšie návštevy viacerých relevantných spoločností pôsobiacich v oblasti energetiky v Slovenskej republike, stretnutie s predstaviteľmi palestínskej ambasády v Bratislave, ale ako zaujímavosť napríklad aj exkurziu v solárnom parku v Lefantovciach.

Twinningový projekt EÚ v Palestíne sa pod patronátom ÚRSO začal na jar roku 2022 a potrvá minimálne 24 mesiacov. Úrad uspel pri výbere ešte minulý rok a pre expertov úradu je to tak po Azerbajdžane, Srbsku a Ukrajine ďalší twinning zverený na základe medzinárodnej súťaže patronátu ÚRSO zo strany EÚ.