Úrad upozorňuje všetky regulované subjekty na zákonnú povinnosť zaslať do konca februára oznámenie o nevykonávaní regulovanej činnosti. Úrad zdôrazňuje, že táto povinnosť je relevantná pre akýkoľvek regulovaný subjekt, ktorý má od úradu vydané platné povolenie na podnikanie v sieťových odvetviach alebo potvrdenie o splnení oznamovacej povinnosti. Inými slovami, týka sa to nielen časti subjektov, ktorých povolenie predpokladá povinnosť oznamovať úradu vyhodnotenie štandardov kvality za predošlý rok (alebo zaslanie informácie o nevykonávaní činností, na ktoré sa uplatňuje regulácia kvality).

Podľa § 29 ods. 1 písm. i) zákona č. 250/2012 Z. z. o regulácii v sieťových odvetviach v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 250/2012 Z.z.“) je regulovaný subjekt okrem ďalších povinností ustanovených v tomto zákone povinný každoročne do konca februára kalendárneho roka informovať úrad o tom, že v predchádzajúcom roku nevykonával regulovanú činnosť, na ktorú má povolenie alebo potvrdenie o splnení oznamovacej povinnosti. Táto povinnosť sa vzťahuje na každé vydané povolenie alebo potvrdenie o splnení oznamovacej povinnosti vydané regulovanému subjektu.

Po nesplnení tejto zákonnej oznamovacej povinnosti úrad uloží pokutu podľa §36 ods. 3 písm. b) zákona č. 250/2012 Z. z. v rozsahu od 500 eur do 100 000 eur.

Oznámenie o nevykonávaní regulovanej činnosti odporúčame zaslať na nepodnikal@urso.gov.sk